Škola v přírodě! Jak připravit dítě

2019-04-30
Škola v přírodě! Jak připravit dítě

S koncem roku většina tříd pořádá školy v přírodě. Příjemné počasí, nové prostředí a tematický program jsou skvělou příležitostí stmelit kolektiv, sdílet společné zážitky a pracovat na rozvoji dětí k samostatnosti. Pro většinu dětí je škola v přírodě očekávanou změnou, na kterou se těší. Přesto je vstupem na neznámou půdu a zejména pro ty mladší může představovat i stres.

Projděte si plán

Pomozte dětem v rozhodování, zda jet a podpořte je i v samostatnosti. Pokud předem víte téma školy v přírodě, mluvte o něm, dočtěte si knížku nebo se spolu podívejte na film. Animátoři si často půjčují oblíbené postavy. Harry Potter, indiáni, Robinson Crusoe určitě děti zaujmou a pomůžou překonat prvotní obavy, jak zvládnout odloučení od rodičů a zorientují se v novém prostředí.

Můžete se podívat na mapu areálu, fotky zařízení a ubytování. Těm nejmladším můžete cestování usnadnit i domluvou s kamarády, se kterými by se dobře cítili na pokoji.

Balte spolu

Zapojte děti do veškerých příprav. Projděte spolu seznam doporučeného oblečení, respektujte přání na oblíbené tričko nebo mikinu. Vždy raději přihlédněte na pohodlí a jednoduchost. Oděvní značky malé děti tolik neocení, mnohem důležitější je, aby si uměly poradit se zapínáním, měly na výběr vždy variantu pro chladnější i teplejší dny. A hlavně balte věci s mírou! Starostlivé maminky to jistě myslí dobře, měli byste však počítat s vysokou pravděpodobností, že polovinu zabaleného oblečení dítě přiveze netknutou a vystačí si stejně s minimem. Velké množství oblečení navíc ani neuhlídá a ztratí.

Společné balení je důležité i z dalšího důvodu. Vyhnete se riziku, že na tábor nebo školu v přírodě propašuje nevhodné hračky nebo zapovězenou elektroniku.

Zjednodušte na maximum

Také při balení kosmetiky využijte jednoduché, ideálně jednorázové balení. Malý šampon, malé mýdlo, ručník. Dohlížející učitelky nebo animátoři jistě děti upozorní na potřebu namazat se proti sluníčku. Velmi šikovnou vychytávkou jsou náramky proti klíšťatům. Místo složitého a mnohdy nebezpečného stříkání repelentem může dítě navléknout pružný náramek, který je napuštěný funkční látkou. Náramek na noze, v kapse nebo v batohu neztratí a bude chránit naprosto spolehlivě i ve vodě.

Recept proti stýskání

Hlavně nezapomeňte na dopisy! Každému udělá radost pohled nebo pár řádek. Dopisy můžete klidně poslat pár dní předem, na dítě počkají. Ideální je předat balíček paní učitelce, která pak poštu postupně dávkuje a rozdává. Nevíte, co psát? Místo obligátních pozdravů můžete poslat vtip. Dítě pobaví a ještě zvýší váš kredit.

Školy v přírodě se nebojte. Pár slziček možná u odjezdu ukápne, ale pobyt mimo ochranitelskou náruč rodičů každému dítěti prospěje. Posune ho dál, naučí větší samostatností a zážitkům s kamarády se jen tak něco nevyrovná!
Zobrazit více... Duben 2019
pixel